Jan Azier fotografie

 
 
Home
 

 

         
.

 

 

 

Gepubliceerde artikelen

   
 

Jordanië duiken op het wrak van de Cedar Pride

    cedar pride  

In de uitgave van onderwatersport van oktober 2006 staat mijn artikel over over het wrak van de Cedar Pride. De Cedar Pride was een Libanees vrachtschip dat zware averij opliep nadat brand was uitgebroken in de machinekamer toen het schip in de haven van Aqaba voor anker lag. Toen bleek dat het schip niet meer te repareren was, is het voor de kust van Jordanie tot zinken is gebracht, door de zoon van koning Abdulah. Het wrak van de Cedar Pride biedt nu onderdak aan vele vissoorten en is fraai begroeid met mooie diep rode softkoralen. Het wrak rust op twee grote koraalblokken en is daardoor in het midden vrij van de bodem. Hierdoor kan je ook onder de boot door duiken. Inge en ik bedoken dit wrak tijdens onze vakantie in Jordanië in het najaar van 2005. Het artikel is in pdf formaat na te lezen.

 
 

 

           
 

Internationale foto wedstrijd, Marseille

     

In het najaar van 2006 zijn wij op uitnodiging van het Ffssem, de Franse onderwatersportbond, afgereist naar Marseille. Wij verbleven daar vier dagen en vertegenwoordigden Nederland in een internationale fotowedstrijd, die werd gehouden tegelijk met de Franse nationale competitie. Samen met delegaties uit Frankrijk, Italie, Duitsland, België, Slovenië, Turkije en Monaco. De meeste genodigden bestonden uit fotografen die Nationaal kampioen waren vergezeld van hun modellen. In de twee dagen voor de wedstrijd verkenden wij de duikplekken voor de kust van Marseille met de Franse deelnemer, eigenaar van de locale duikbasis en uiteindelijk winnaar van de wedstrijd. Een symphatieke Fransman met wie wij al snel goede maatjes werden. Het verslag van dit avontuur stond in de onderwatersport van februari 2007.

 
             
 

For your eyes only

   

 

Als je dan toch weer eens het verkeerde objectief hebt gemonteerd omdat je plan was leuke macro's te gaan maken en er dan ineens een grote zeebewoner voorbijkomt, dan probeer ik daar als het lukt toch een bruikbare opname van te maken. Soms zijn deze dieren met de juiste tactiek en wat geluk van zeer dichtbij te benaderen. Ik maak dan bij gelegenheid een macro van een detail, in dit geval de ogen van het dier. Op andere duiken met de groothoek is er dan vaak opnieuw de gelegenheid om het dier in zijn geheel vast te leggen. In dit artikel bracht ik de totaal opnamen van een aantal rifbewoners samen met detail opnamen van het oog. Dit artikel werd geplaatst in de onderwatersport van februari 2008 en is hier na te lezen.

 
             

De spaanse danseres

    spaanse danseres  

Soms is het leuk om in een artikel één dier uit te lichten. In het mei 2006 nummer van de Onderwatersport schreef ik een artikel over één van de fraaiste en grootse zee naaktslakken, de Spaanse danseres. De bij het artikel gevoegde foto's bevatten opnamen van de bloedrode slak, en de eieren, waarvan de opname zo scherp is dat je de kleine slakjes in detail kunt waarnemen. Er is ook een close up van de prachtige kieuwenkrans, waarin een heel fraai garnaaltje zijn thuisbasis heeft gevonden. Het is de periclemenis emperator. Deze garnaal kun je soms ontdekken tussen de kieuwen van de spaanse danseres. De spaanse danseres zal je vooral tijdens nachtduiken tegenkomen. In de Rode Zee is de variant zeer diep rood, in Azië is deze meer vaal oranje van kleur. Lees hier het complete artikel.

 
             

Interview duikmagazine

     

In 2005 deed ik voor het eerst mee aan het door Aquashot jaarlijks georganiseerde Nederlandse kampioenschap onderwaterfotografie. In vier catagoriën moesten opnamen worden gemaakt te weten; groothoek, groothoek met model, een macroopname en een visportret. Toen nog fotografeerde iedereen analoog. Op een speciale selectieavond werden de dia's uitgezocht en ingeraamd. In september was er de uitslagavond waarop de jury de winnaars bekend maakte. Ik eindigde op deze eerste keer tot mijn grote vreugde als eerste. Kort daarop werd ik door Duikmagazine benaderd voor een intervieuw. Op verzoek voegde ik bij het artikel van het intervieuw een aantal opnamen die tijdens een eerdere duikvakantie waren gemaakt. Het artikel werd geplaatst in het april mei 2005 nummer van het Duikmagazine.

 
             
      Naar boven