Jan Azier fotografie    

 
 
 
 
 
 
Vorige pagina

 

 

..........

 

In 2008 maakte ik, in vergelijk met andere fotografen vrij laat, de overstap van analoog naar digitaal. Voor wat betreft het fotograferen, ging deze overstap snel en vrijwel probleemloos, maar dan volgt het natraject. Ik heb ervaren dat de grootse verandering zit in het traject dat volgt na het fotograferen. Je denkt in eerste instantie aan kosten- en tijdsbesparing bij de overgang naar digitaal, door het vervallen van het filmontwikkelen en het dia's snijden en inramen. Deze tijdsbesparing wordt meer dan gecompenseerd door andere bezigheden die hiervoor in de plaats komen. De digitale fotografie vergt o.a. een goeddoordachte workflow voor de opslag van de digitale beelden, in verschillende formaten en een betrouwbare back-up. Ook gaat de techniek erg snel, hetgeen de afschrijvingstermijn van de set erg kan inperken. Onderstaand staan de door mij gebruikte sets tijdens 15 jaar fotograferen, waarbij er bij de overgang naar digitaal nog maar weinig voor hergebruik geschikt is. Er moet dus veel vervangen worden bij de overgang naar digitaal en ook veel worden bijgeleerd.

..........

 

         

Analoog

  nikon jan azier  

De analogeset bestaande uit de Nikon F90X, gebruikte lenzen zijn de 105mm macro, de 16mm fisheye en voor bovenwater een 300mm teleobjectief. Met deze set zijn de eerste tien jaar de onderwateropnamen gemaakt. Hierdoor zijn er 10 jaar onderwaterseries van honderden dia's. Aanvankelijk ben ik begonnen met het scannen van de dia's, maar mij is wel duidelijk geworden dat dit één een oneindig grote klus is en dat dit nooit de kwaliteit geeft van de digitale opnamen. Een min of meer heiloze weg dus.

           
   

De onderwaterset voor de Nikon F90X; een Seacam onderwaterhuis, een domepoort voor de 16mm fisheyelens en een frontpoort voor de 105mm macrolens. Voor het flitsen onderwater werd de Seaflash gebruikt. In het o.w. huis bevond zich een lekalarm, in de 10 jaar dat ik met deze set hebt gewerkt, heeft dit alarm twee keer zijn diensten bewezen. Hierdoor kon alles tijdig op het droge worden gebracht. Met wel wat problemen met de onderwaterflitser, in het laatste jaar, heb ik verder altijd met veel plezier met deze set gewerkt.

 
seacam jan aziier
           
 

Digitaal

  jan azier nikon  

De nieuwe cameraset bestaat uit de Nikon D300 DX body, de 10,5 mm DX Fisheye Nikor en het 14-24 mm zoomobjectief van Nikon. De 105mm macro wordt nog steeds gebruikt, deze gedraagt zich met de DX-sensor als een 200mm macro objectief. Hierdoor wordt een 60mm macroobjectief in de set wel zeer wenselijk. In het heldere tropische water heb ik de 105mm nog wel met goed resultaat kunnen gebruiken. Het nadeel is dat je bij iets grotere onderwerpen te veel afstand moet nemen, wat weer nadelig werkt voor de kleurdoortekening.

 
               
     

De nieuwe onderwaterset voor de Nikon D300, bestaat opnieuw uit een Seacam behuizing, een groter domepoort voor de 10,5 mm fisheye en mede voor de 14-24mm groothoekzoom. De frontpoort voor de 105mm macro bestaat uit twee delen, waardoor deze kan worden verkort en geschikt kan worden gemaakt voor de 60mm macro en tevens als tussenring op de domepoort voor het zoom groothoek objectief. Verder heb ik nog twee wetdiopters in gebruik, mijn ervaring is dat deze veel chromatische abberatie vertonen.

 
jan azier seacam
 
 

Contact

           
 

 

Naar boven