Jan Azier fotografie

     
     
Home
           
     

F o t o g a l e r i e s

           
    ...............  

 

 

       
 

........

  ladybugs  

Indonesië, Live Aboard Bali - Komodo

Deze serie is gemaakt tijdens een 10-daagse live aboard, naar Komodo. Grote scholen vis, schildpadden, manta's en haaien maar ook bijzonder mooi macroleven troffen we in dit gebied aan. Duiken met vaak sterke stroming en op bijzondere plekken, waaronder een actieve vulkaan waar bellenbanen uit het zwarte zand opborrelen. Een hoogtepunt is horsshoebay waarin een aantal zeer bijzondere duikplekken liggen. Het water is hier kouder door stromingen vanuit de diepte, die zorgen voor bijzonder leven op het rif. Ook brachten we een bezoek aan Komodo nationaal park met de unieke Komodo varanen. Klik hier voor de fotogalerie.

  .........................  
                 
                 
 

 

 

 

         
 

 

 

Flores - Indonesië

Wij verbleven tien dagen op Flores en vier dagen op Bali. Ook hier maakten wij diverse duiken. Vanaf Flores zijn er mooie duiklocaties te bereiken. Het maco-leven is hier minder uitbundig dan tijdens de live-aboard. Daartegenover stond dat we prachtige plekken hebben bezocht waar grote scholen vissen samen komen zoals fuseliers, jacks en tonijn. Ook zagen we veel haaien en manta's. Op Bali tenslotte maakten we mooie duiken op het Tulamben wrak en hadden we het geluk om op de laaste duik op de Mola Mola site, toen we al aan de opstijging waren begonnen, toch nog een ontmoeting te hebben met de Mola Mola. Klik hier voor de fotogalerie.

 
tulamben wreck
     
 

 

   
       
       

 

     
 

 

  pygmee seahorse

Maleisië Sipadan Layang Layang

Twee keer beochten we dit geweldige duikgebied. Bij Sipadan kun je veel grote zeedieren zien, zoals de bijna op elke duik aanwezige schildpadden, maar ook grote scholen jacks en barracuda's en o.a. witpuntrifhaaien. Op één van de duiken kwam er een luipaardhaai ons van heel dichtbij bekijken. Ook het macroleven is hier fantastisch. Bij duikplaatsen als Mabul, Kapalai en Siamil is er veel bijzonder macroleven te vinden. Maar ook bij Layang Layang zijn er grote zeedieren te vinden zoals haaien en mobula's een soort rog die er uitziet als een mini manta. Ook hier weer interressant macroleven. Klik hier voor de fotogalerie.

     
 

 

 

 

       
     

 

 

 

 

Zeenaaktslakken

Het dilemma van elke onderwater spiegelreflex fotograaf. Welk objectief gaat er mee naar beneden. Tijdens de duiken zijn er ontmoetingen met verschillende zeebewoners. Soms komt het voor dat er een Manta voorbij zweeft terwijl de macro op de set is gemonteerd. En andersom kom je tijdens de duik met een fisheye met grote domepoort op de set soms een bijzondere slak tegen. Gelukkig gaat het ook vaak goed en zijn er met de macro lens al heel mooie slakken gezien. Een verzameling van verschillende soorten zeenaaktslakken die we tijdens duiken in voornamelijk Indonesië tegenkwamen is in deze fotogallery opgenomen. De fotogalerie vind je hier.

nudibranche
     
                   
                   
         

 

     
 

 

 

Visportretten

Vissen zijn bewegenlijk en vaak schuw en daardoor moeilijk te fotograferen. De meest aansprekende beelden van vissen krijg je door ze van heel dichtbij te fotograferen en er zodoende een visportret van te maken. Soms doet zich een gelegenheid voor om een vis van zeer dichtbij te fotograferen. Bijvoorbeeld als deze gepoetst wordt of door het bedrag te bestuderen van de zwembeweging die een vis maakt en daarop te anticiperen en de vis hierbij te verassen, door precies op de plek te gaan liggen waarvan je verwacht dat de vis er heen zal zwemmen. Niet eenvoudig maar vaak genoeg lukt het, zoals bij de opnamen in deze photogallery is te zien.
     
         
         
     

 

 
 

 

 

Anemoonvissen

Het ziet er zo eenvoudig uit een foto van een anemoonvis die bescherming zoekt in een anemoon. De anemoonvissen zijn echter zeer bewegenlijk en soms als zij hun territorium willen beschermen zwemmen ze uit de anemoon tot vlak tegen de lens om je weg te jagen. Ook beweegt de anemoon vaak in de stroming van het water en gebeurt het dat als je net de foto wilt maken de anemoon omklapt en alles wat er te zien was verdwenen is. Anemoonvissen zijn er in vele soorten en kleuren. Het blijft leuk ze te fotograferen., ondanks dat ze vrij veel voorkomende rifbewoners zijn, die je tijdens duiken in de tropen vaak kunt tegenkomen. Klik hier voor de fotogalerie.

anemoonvissen
     
                   
                   
         

 

     
 

 

  veerster

Creatieve opnamen

Door onderwaterleven extreem dichtbij te fotograferen verkrijg je opnamen met een abstracte uitbeelding. Het onderwerp is hierbij soms niet meer herkenbaar maar krijgt wel een artistieke vorm. Haarsterren, kokerwormen en anemonen lenen zich hier uitstekend voor. Soms kan dit een duik, waarbij niet heel veel bijzonders is te zien, fotografisch toch weer interressant maken.. Ook als er na een wat langere en/of diepere duik een decrompressie stop moet worden gemaakt, kan je deze tijd benutten om dit soort opnamen op het dak van het rif te maken. Bekijk deze fotogalerie hier.

     
         
         
     

 

         
 

 

 

Zeeland Nederland

Zeeland, wat is daar nou te zien krijg je van niet duikers vaak te horen. Hoe vaker je er duikt hoe beter je leert te kijken naar het boeiende onderwaterleven in onze eigen provincie. Het helpt hierbij om enige kennis te vergaren van de seizoenen onderwater waarbij telkens weer andere bewoners zich aandienen en weer vertrekken. Ook helpt het om te weten waar bepaalde soorten zich bij voorkeur ophouden, zoals bijvoorbeeld slakken die je vaak op hun voedsel kunt aantreffen. Door te weten wat ze eten zijn ze makkelijker te vinden. Een selectie uit wat opnamen die in Zeeland zijn gemaakt vind je in deze fotogalerie.

sepia's
     
         
         
         

 

     
 

 

  grijze rifhaai

 

 

Grote zeebewoners

Ontmoetingen met de grotere zeebewoners blijven spectaculair. Duiken met manta's is een belevenis om nooit te vergeten. Ook haaien blijven tot de verbeelding spreken evenals grote murenen of bijvoorbeeld barracuda's. Over het algemeen zijn alle grote dieren schuw en niet makkelijk te vinden. Soms zijn er plaatsen waar de trefkans groter wordt. Bijvoorbeeld op poetsstations of in gebieden, waar op bepaalde tijden veel van hun voedsel voorkomt. Ook trekken sommige dieren voor de voortplanting naar bepaalde gebieden. In deze fotogalerie zijn opnamen van ontmoetingen met grotere zeebewoners samengebracht.

     
                 
                 
     

 

         
 

 

 

Zoetwater

Niet alleen in verre oorden en ook niet alleen in het zoute water zijn mooie opnamen te maken. Ook in het zoete water en ook dicht bij huis zijn vaak mooie beelden te zien. Hoewel bij mijzelf duiken in het zoetewater veruit tot de minderheid behoren, zou ik dit in de toekomst toch vaker willen gaan doen. Nederland maar ook onze buurlanden België, Duitsland en Frankrijk hebben op dit gebied veel te bieden. Mijn zoetwaterbeelden zijn nu nog beperkt, binnenkort volgt een selectie van wat ik tijdens een aantal duiken heb gefotografeerd.

     
               
                       
       

 

 

     
 

 

   

 

Zwartwit opnamen

Waarom zou je zwart-wit opnamen willen hebben bij zoveel kleurijk onderwaterleven. Dat dit soms toch heel mooi kan zijn blijkt wel uit sommige opnamen die op deze manier worden getoond. Een foto van een wrak bijvoorbeeld kan een bijna mystieke aanblik geven als deze zwart wit is. Soms wint een opnamen aan artistieke waarde door deze in zwart wit te tonen. Ook de zwart wit fotografie is iets waar ik me zelf nog weinig mee bezig houd. Dit is echter ook iets om nog eens wat vaker mee te expirimenteren. Zodra er een serie is die ik de moeite waar vind zal ik deze aan de fotogallerie toevoegen.

     
      Naar boven