...........

 

.......... ..........

 

       
   

Reizen en bezochte duikgebieden

         
    Home                    
  .
 
 

                 

In de afgelopen 15 jaar reisden we naar veel duikgebieden en maakten we duiken in veel verschillende wateren. Dichter bij huis. Bijvoorbeeld in Zeeland, Frankrijk, Spanje, Turkije, Egypte (Sharm el Sheik, Hurghada, Marsa Alam een diep Zuid Safari naar het meest zuidelijkste punt van de Egyptische Rode Zee en naar de golf van Aquaba bij Jordanië. Maar ook in verderweg gelegen gebieden maakten we vele duiken, zoals bij de Malediven, Maleisië, Sulawesi, Bali, Komodo, Flores en de Filipijnen. Ook doken we voor de kust van Kenia en in het Caraïbisch gebied bij Bonaire en Curacao. Hieronder een korte impressie van de verschillende reizen.

 

 

     
   

 

           
   

Indonesië, Flores en Live aboard Bali Komodo

2008    

Via Bali vliegen we na één overnachting, door met een oude Fokker 50 van Indonesian Air Transport, naar Flores waar we 8 dagen verblijven. Vanuit de haven van Labuan Bajo bezoeken we dagelijks verschillende duiklocaties. Door de grote afstanden kunnen er twee duiken per dag worden gemaakt. We maken in totaal 12 duiken in dit gebied, waarbij mooie duikplaatsen zoals Batu Bolong en Castle Rock worden bezocht. We zien vooral grote scholen jacks, bumpheads, witte- en grijze rifhaaien en veel manta's in The Lagoon. Het macroleven is hier minder uitbundig. Na ons aangename verblijf op Flores vliegen we terug naar Bali waar we twee dagen later vertrekken met de Mermaid I, voor een 10 daagse live aboard via Sumbawa en Sotonda richting Komodo. Dit enorme schip kan flinke vaart maken en grote afstanden afleggen. Voor de grote stukken wordt 's-nachts doorgevaren. Een fantastische ervaring deze live-aboard met veel heel bijzondere duiklocaties. Hierbij is er heel bijzonder macroleven te zien, mooie zeenaaktslakken, spookfluitvissen, verschillende soorten pygmees en de blue ringed octopus. ligt vaak wel de nadruk op het macroleven. We maken totaal 28 duiken, waarbij we toplocaties aandoen zoals hotrocks, Gps-point en Canibal Rck. Ook zijn er mooie locaties voor nachtduiken in Sotonda en later in het programma Torpedo Ally. De absolute top is horsshoebay, waar we twee dagen blijven. Hier zou je werkelijk maanden achtereen kunnen duiken zonder uitgekeken te raken. Aansluitend aan deze fantastische live-aboard verblijven we nog op Bali waar we in Christal Bay duiken met de Mola Mola en op het Tulamben wrak.

 

 

 

 

 
   

 

         

 

Curacao

2007  

In december verblijven we een week op Curacao. We toeren over dit leuke eiland en tijdens de negen duiken zien we het typische Caraïbische onderwaterleven, zoals mooie bekersponsen, riddervissen, french angels, scholen blauwe doktersvissen, fraaie garnaaltjes in anemonen en murenten. Een leuk eiland met een aangenaam klimaat om even de Nederlandse winter te onderbreken.

 

 

     

Cuba

2006  

In december vliegen we naar Cuba. De duik en fotospullen gaan zoals altijd mee, maar deze blijven naar later blijkt dit keer in de koffer. Cuba is een fantastisch leuk eiland waar zoveel te zien is, zoals Havana waar we door de oude straatjes van binnenstad slenteren en waar we de oude gebouwen en vooral ook oude auto's bekijken. Ook het binnenland van Cuba is erg mooi, met leuke plaatsen zoals het kleurrijke Trinidad. Overal op straat hoor je muziek en zie je dansende Cubanen. De afstanden op het eiland zijn erg groot waardoor we tijdens ons korte verblijf keuzes moeten maken en maar een relatief klein deel van het eiland kunnen bekijken. Het inlassen van een duikdag in het programma blijkt ook door de grote afstanden naar de duiklocaties wel een probleem. Als je Cuba speciaal voor het duiken bezoekt zal je keuzes moeten maken en bijvoorbeeld in de buurt van reina of gorda maria moeten verblijven.

 

 

     

Marseille

2006  

In het najaar van 2006 zijn wij op uitnodiging van het Ffssem, de Franse onderwatersportbond, afgereisd naar Marseille. Wij verbleven daar vier dagen en vertegenwoordigden Nederland in een internationale fotowedstrijd, die werd gehouden tegelijk met de Franse nationale competitie. Samen met delegaties uit Frankrijk, Italie, Duitsland, Belgie, Slovenie, Turkije en Monaco. De meeste teams bestonden uit de Nationaal kampioenen uit de verschillende landen, vergezeld door hun modellen. Tijdens deze vier dagen zijn we door de organisatie werkelijk in de watten gelegd. We maakten 8 duiken tijdens de oefendagen en de wedstrijddagen. Het duikgebied zo vlak bij deze grote havenstad is verassend mooi. Mooie begroeiïng van diep rode, donkerpaarse en gele gorgonen en veel vis, waaronder veel soorten blennies, zeenaalden, lipvissen etc. Een leuke ervaring, waar we leuke internationale contacten aan over hielden. Een compleet verslag van deze wedstrijd die toen nog uitsluitend open stond voor de analoge fotografie, is hier te vinden.

 

 

     

Live Aboard Maleisië,Sipadan, Mabul, Siamil, Bohayen

 

2006  

Na ons eerste bezoek in 2004 keren we terug in dit gebied. Sipadan is een geweldige duiklocatie. Door de bijzondere ligging waarbij de zeebodem direct vanaf de steiger van het eiland steil naar de diepte gaat, is de kans op grote zeedieren hier groot. Schilpadden zie je in grote aantallen maar ook grote scholen Jacks en barracuda's, witpuntrifhaaien liggen rustig op het zand, een luipaardhaai zwemt op korte afstand langs ons. Maar ook het macroleven is hier ontzettend mooi voor ons in ieder geval één van de mooiste duiklocaties die meerdere bezoeken zeker waard is. Met de Celebes Explorer varen we langs de bekende duiklocaties zoals Mabul en Kapalai. Maar ook naar minder bezochte gebieden zoals Siamil en Bohayen wordt gevaren. Hier kom je geen andere boten tegen behalve vissersbootjes. Helaas in dit gebied ook stukken die door de dynamietvisserij zijn verwoest maar gelukkig ook grote nog in tact zijnde fraaie riffen. Hier zien we vooral mooi macroleven. Vanaf de Celebes Explorer maken we totaal 23 duiken, waaronder ook elke dag nachtduiken.

 

Layang Layang

2006

Na de liveaboard vliegen we terug naar Kota Kina Balu, waar we een aantal dagen verblijven om daarna met een vliegtuigje met slechts zes zitplaatsen door te vliegen naar Layang Layang waar we vervolgens nog 27 duiken maken. Door de slechte weersomstandigheden moeten we ons hierbij helaas beperken tot de duikocaties die in de luwte van de ruwe zee liggen. Deze zijn op zich prachtig maar de geplande duiken op een aantal zeer interesante locaties, waaronder één met een grote school hamerhaaien, hebben we hierdoor helaas moeten missen.

 

     

Jordanië, Golf van Aquaba

2005  

In het najaar organiseren we een duikreis voor een grote groep van 40 duikers ter gelegenheid van het jubileum van onze duikvereniging Amphibius, waarvan wij inmiddels bijna 16 jaar lid zijn. Het wordt een combinatie van duiken en landbezoeken. Het duiken in de golf van Aquaba is verassend mooi. Jordanië heeft slechts een kleine kuststrook met een beperkt aantal duikplekken. We maken totaal 13 duiken, Natuurlijk bezoeken we de locatie seven sisters bekend om de legertank die daar op de bodem staat. Het rif is zo mooi met het vele bijzondere macroleven, dat we aan het bekijken van de tank niet toekomen. Ook duiken we op de Cedar Pride, het wrak van een Libanees vrachtschip dat fraai begroeid is met rode softkoralen op het kraaiennest. Op het huisrif maken we de meeste duiken. Het huisrif is erg mooi en het wemelt er van het leven in de vorm van mooie garnaaltjes, frogvissen, inktvissen, mooi geelbek murenen, slakken enz. We brengen ook nog een bezoek aan het indrukwekkende Petra en maken een jeepsafari door de prachtige rode woestijn van Wadi Rum.

 
       

Egypte, Live Aboard, diepzuidsafari St.Johns and beyond.

2004  

In het voorjaar varen we tijdens een diepzuid live aboard naar het meest zuidelijke deel van de Egyptische Rode Zee. De reis ontving ik als prijs voor het behalen van de eerste plaats tijdens het Nederlands kampioenschap onderwaterfotografie 2004, we verlengden deze reis met een week voor een aansluitend verblijf van een week in Marsa Alam. Afgezien van de boot, die een regelrechte ramp was, het zeewater liep tijdens het varen via plafonds en wanden rijkelijk onze cabine binnen, waren de duiken op een aantal locataties prachtig. Er zijn fraaie begroeide wanden met enorme hoeveelheden vlaggebaarzen. Bij St. Johns en Shaab Claudia maken we mooie duiken waar het betoverende licht in schitterende bundels in de grotten valt. Ook het fraaie Elphinstone reef wordt bezocht.

 

Egypte, Marsa Alam

2004

Tenslotte duiken we tijdens onze week in Marsa Alam bij Abu Dabab met de zeekoe. Dit is fantastisch, in de baai met het zeegras vinden we ook nog grote schildpadden vergezeld van remora's en gitaarroggen.

 

     

Maleisië, Live Aboard Sipadan, Kapalai, Mabul, Siamil, Bohayen

   

De reis gaat via Kota Kina Balu naar de havenplaats Semporna waar we met een kleine boot naar de Celebes Explorer worden gebracht, die voor Sipadan ligt geankerd. Sipadan is één van 's-werelds toplocaties en we maken hier danook veel prachtige duiken, waarbij ontmoetingen met zeeschildpadden vast bij elke duik op het programma staan. Ook maken we mugdives bij Kapalai en zien bijzondere spookfluitvissen, fraaie garnalensoorten. We maken een schemerduik om de bijzondere manderijnvissen te zien. Tijdens de mooie nachtduiken zien we de bambooshark, zeeslangen en de spaanse danseres. Bij Siamil veel mooie zeenaaktslakken en bij Bohayen fraai koraal landschap en grote frogvissen.

rr

Miri

 

Na de liveaboard vliegen we via Kota Kina Balu door naar Sarawak en verblijven in de plaats Miri vlak bij de grens van het oliestaatje Bruneï. Het is regentijd en vlak bij de kust is het water door het in zee gestroomde sediment, bruinachtig van kleur en ondoorzichtig. Pas als de boot ver uit de kust is wordt het water weer helder. We maken hier mooie duiken waarbij het bijzondere onderwaterlandschap opvalt met voornamelijk mooi macroleven. Anemonegarden is een plek waar we een aantal keren teruggaan, deze plek doet zijn naam eer aan, er is een verzameling van prachtige anemonen, waaronder fel rode bijna fluoriserende soorten. In de anemonen wemelt het van het leven. Eerst zie je de vele soorten anemoonvissen die hier leven en in de stevige stroming is het een hele tour deze goed te fotograferen. Een nadere blik in de anemonen onthult steeds meer symbioseleven van koraalcrabben en prachtige garnaalsoorten. We bezoeken op Maleisië ook de mangroven waar de neusapen leven en we maken een tocht door het oerwoud naar de vleermuizengrot, waar we tegen de avond het prachtige schouwspel zien van de duizenden vleermuizen die in een grote wolk het grottenstelsel verlaten. Grote roofvogels verschijnen daarbij ook op het strijdtoneel, die je regelmatig in de wolk vleermuizen ziet duiken, die op hun beurt in de vlucht zigzaggend door de wolk insecten vliegen. Een bijzonder schouwspel in de prachtige natuur van Maleisië.

 

     

Malediven, Live Aboard, Noord Malé Atol, Ari Atol.

 

2003  

In november van dit jaar maken we onze eerste live aboard, dit zal voortaan onze favoriete manier van het houden van duikvakanties worden. Met de Dinhasha doorkruisen we het Zuid en Noord Malé Atol en maken we de oversteek naar het Ari Atol. De malediven zijn een indrukwekkend duikgebied waar je rekening moet houden met aanzienlijke stromingen. Menigmaal moeten we met aan boord leeggetrokken jacket van de railing springen om je vervolgens zeer snel af te dalen omdat je anders gegrepen door de stroming het hele rif zou missen. Door de stroming is de begroeïng op veel plekken uitbundig. De eerste duik bij Lankan Finolhu wordt onvergetelijk. Hier hebben we onze eerste ontmoeting met Manta's. Enorme exemplaren met een spanwijdte van vijf meter en meer zweven boven het poetsstation waar de kleurrijke school poetsvissen de manta's verlost van parasieten. Meer dan tien van deze grote dieren tellen we op een gegeven ogenblik, een fantastisch schouwspel om nooit te vergeten. Tijdens de verdere reis zien we veel haaien (grijze rifhaaien, blacktips, whitetips, een luipaardhaai en een school hamerhaaien die jammergenoeg erg diep zit. Een ander doel van deze reis is een ontmoeting met de walvishaai. Ondanks een lange zoektocht met de boot kunnen we helaas geen duik maken met dit dier. Er duikt wel een kleine walvishaai op langs de boot, maar deze verdwijnt helaas even snel weer in de diepte. De malidiven zijn een prachtig duikgebied waar we zeker nog eens willen terugkeren.

 

Egypte, Hurghada

 

In het voorjaar een weekje naar de Rode Zee (Hurghada). Ondanks de toenemende drukte in dit gebied is het duiken nog steeds de moeite waard. We hebben het geluk, aan het einde van een duik bij Gotta el Erg, als iedereen al weer aan boord is en wij onze llaatste 70 bar opmaken, verschijnen er twee dolfijnen die de zandbodem afzoeken naar voedsel. De dolfijnen blijven nog een kwartier in onze buurt en wij genieten met volle teugen van dit schouwspel. Aan de oppervlakte zien we een kluwe van spartelende benen van de groep die inmiddels de dieren ook hebben ontdekt en nu snorkelend een glimp van deze dieren wil omvangen. Bij shaab Salina komen we een enorme school wimpelvissen en gele koraalvlinders tegen. Verder zien we tijdens een volgende duik een aantal grote Napoleon baarzen.

 

     

Kenia

2002  

Het voornaamste doel van onze reis is een wildsafari die voert door de Serangetti aan de voet van de Kilimanjaro en naar een aantal andere natuurreservaten in Kenia. Ook staat er een bezoek aan lake Nguru op het programma waar een grote groep flamingo's in de ondiepere delen van het meer met hun snavels het water zeven om hier de pekelkreeftjes uit te halen die hier in dit akalische water leven. Ook een grote groep pelikanen leeft hier. Tijdens de safari zien we bijna al het wild dat in deze omgeving te zien is, grote kuddes olifanten, giraffen, zebra's, jachtluipaarden, leeuwen, nijlpaarden, krokodillen, buffels, gazelles enz. Tijdens ons verblijf zijn de migreren grote groepen gnoe's vanuit het Tanzaniaanse deel van de Serangetti naar Kenia. Een imposant schouwspel waarbij je het hoefgetrappel van de enorme kuddes kunt horen en voelen. We verblijven aansluiten nog een weekje aan de kust van de Indische Oceaan. We maken eerst twee duiken met de duikbasis van ons resort, wat geen succes wordt. Door de hevige branding waar we eerst doorheen moeten met kleine zodiacs is het zicht tijdens de duik zeer slecht. We besluiten nog één dag ons geluk te proberen. Een Nederlander Harm Lutjeboer biedt in het gebied wat zuidelijker duiken aan met een Arabische dhow. We boeken daar een duikdag, een busje pikt ons op van het resort. Dit wordt een geweldige dag aan boord van dit prachtige schip. Tijdens het varen naar de eerste duiklocatie zien we een bultrug. Wij staan al klaar met de snorkelspullen, een andere boot jaagt het dier teveel op. We zien nog éénmaal de machtige staart bovenwater, waarna het dier het helaas voor gezien houdt. Het snorkelen komt er dus helaas niet van maar wel geweldig dit gezien te hebben. Op de duik zelf zien we veel gitaarroggen, het water is hier kristalhelder en rustig. Ook de tweede duik is zeer de moeite waard met murenen en schildpadden. Als afsluiting van deze mooie dag op zee worden we op de terugweg vergezeld door een groep dolfijnen. Jammergenoeg is er in de resterende vakantie geen tijd meer om hier nogmaals te duiken.

 

 

     

Indonesië, Sulawesi, Bunaken, Banka eiland en de straat van Lembeh.

2001  

In augustus van dit jaar vliegen we naar Manado op Sulawesi. We duiken in het Bunakenpark, prachtige koralen en veel mooi zeeleven te zien. Op zee wordt het beeld gedomineerd door vulkanen met vlak voor de kust het zicht op de Manado Tua, dat letterlijk het oude manado betekent. We zien mooi begroeide wanden en veel vissen, zeeslangen, een Napoleon Baars, en veel haarsterren in allerlei kleuren. In het zand zien we een mooie blauwe spookmurene en er zijn veel mooie slakken, ook zeepaardjes worden gezien. We maken ook een aantal duiken op het huisrif van Celebes Divers van de bekende Italiaan Massimo Boyer en zijn vrouw een marine bioloog. Zij kunnen ons veel vertellen over het onderwaterleven hier. We varen met een grotere boot richting het Noorden naar Banka eiland. In dit bijzondere gebied maken we twee duiken. Onder een grote tafelkoraal liggen een aantal baby whitetips. De begroeiing is weelderig en je kan zien dat hier bijna niet gedoken wordt. Tenslotte bezoeken we de straat van Lembeh, waar we een aantal spectaculaire duiken maken. We zien voor het eerst de pygmee seehorse en diverse frogvissen en schorpioen vissen op het zwarte lavazand. Mandarijnvissen en verschillende kleuren zeepaardjes. Ook bestemmen we nog een aantal dagen om het eiland te bekijken. We brengen een bezoek aan het Tangkoko reservaat, waar we een groep kuifmakaken tot zeer dichtbij kunnen benaderen. We blijven tot de schermering in de junge, waar we bij het intreden van de duisternis de spookaapjes (Tarsius) zien.

 

 

     

Filipijnen, Mindoro

 

 

 

 

 

 

Sri Lanka

2000  

In het najaar van dit jaar is er een reisgeorganiseerd door onze duikvereniging ter gelegenheid van het lustrum jaar. De reis gaat naar het eiland Mindoro op de Filipijnen. We besluiten mee te reizen met de vereniging. Het is een lange reis naar Manilla. Vanaf Manilla is het vervolgens nog een stevige busreis van vier uur voordat we de havenstad Batangas bereiken. De zon is al weer tuimschoots onder als we vervolgens met onze bagage worden verdeeld over kleine bootjes die de overtocht maken naar Mindoro. Met een dranje aan boord en een frisse zeebries in het gelaat ontstaat ondanks de vermoeidheid van de lange reis dan toch al het eerste vakantiegevoel. Daarna snel onze hutjes in, want al voor morgen staan de eerste duiken op het programma. Alle duiklocaties zijn op korte afstand van het resort en zijn met de kleine bootjes binnen tien tot 25 minuten varen te bereiken. Het zijn leuke duiken waar veel te zien is, op één grote barracuda na is het uitsluitend macroleven dat we tegenkomen. We maken totaal 17 duiken, waaronder een aantal wrakduiken. Hier zien we onze eerste frogvissen en sprookjesachtig mooie slakken. Twee dagen varen we wat verder voor een dagtrip naar Verdieiland, hier is de begroeiing overweldigend, tussen de duiken is er een eilandbezoek met een barbeque. Een mooie duikvakantie

In het voorjaar reizen we naar Sri Lanka voor een rondreis op dit eiland. We bezoeken de theeplantages hoog in de bergen van dit groene eiland. Tussen het groen zie je watervallen van grote hoogte naar beneden vallen. We brengen een bezoek aan het olifanten weeshuis Pina Wela en zien hoe een groep olifanten in de rivier een bad neemt. Over het hele eiland zien we prachtige planten. We maken een treinreis dwars door de jungle met een oude trein waarvan je je soms afvraagt hoe lang deze nog in de rails blijft. Deze tijd van het jaar is het ongeschikt om te duiken, de Indische Oceaan is wild en hoge golven rollen op de kust aan. Tijdens een snorkeltocht zien we ondanks het slechte zicht toch nog wat koraalvlinders en andere vissen. Voor de rest wordt het een landvakantie op dit prachtige maar arme eiland.

 

 

     

Bonaire

1999  

In een andere combinatie, maar opnieuw met bevriende stellen van de duikvereniging, gaan we in het najaar naar Bonaire, voor een korte duikvakantie. Bonaire is een heerlijke relaxed eiland waar niemand haast heeft. Het ontspannen gevoel begint al als we met de gehuurde Mitsubitshi busjes van de luchthaven naar het complex rijden. Geen stoplichten geen druk autoverkeer. Het duiken op Bonaire is erg fraai en eenvoudig. Elke duikplek is aangegeven doormiddel van gele stenen in de weg bij de duiklokatie met daarop de naam van de duikplek. Iets uit de kant ligt een boeitje dat het rif markeert. Je kunt nu kiezen om rechtsaf en weer terug of linksaf en weer terug langs het rif te duiken. We bezoeken zoveel mogelijk verschillende duikplekken en dat zijn er nogal wat. We duiken bij de Willemstoren maar ook helemaal bij Nukove. We maken een nachtduik en duiken met een groep Tarpons. Ook maken we nog een duik aan de andere kant van het eiland hetgeen door het zeer rustige weer mogelijk wordt terwijl je hier normaal niet kunt duiken. In totaal maken we 23 duiken. Er is veel te zien en we houden een heel goede herinnering aan dit geweldige eiland.

 

 

     

Egypte, Hurghada

1998  

Met twee bevriende stellen van onze duikvereniging keren wij terug naar hetzelfde Arabella Beach Resort, waar we het jaar daarvoor fraaie duiken maakten. Jammer dat bij navraag Roger die geweldige duikintructeur van het jaar daarvoor niet aanwezig was. Hij kwam na de eerste week echter terug op de basis, het weerzien was hartelijk en hij meldde dat ook enige andere bekenden van het jaar daarvoor die week zouden arriveren. Snel werd opnieuw een boot geformeerd waarmee wij en onze vrienden opnieuw een week lang leuke duiken maakten.

 

 

     

Egypte, Hurghada

1997  

Dit jaar opnieuw naar Hurghada waar we totaal 20 duiken maken. We bezoeken mooie duikplekken zoals Erg Somaya, Shaab Sabina en shaab el Erg, waar we een grote school glasvisjes tegenkomen. Roger de Duitse duikintructeur is erg ervaren in dit gebied en zorgt dat we op mooie locaties terecht komen. Hierbij gaat hij creatief te werk. De meeste boten leggen aan bij het rif. Wat hij vaak doet is ons afzetten op enige afstand van het rif waarbij hij rekening houdt met stromingen, zodat wij langzaam richting het rif driften. Op de weg hiernaartoe zien we dan vaak adelaarsroggen en schildpadden. Op de boot is een leuke groep Duitse duikers, we hebben ongeveer allemaal dezelfde duikervaring en de duiken verlopen hierdoor soepel.

 

 

     

Egypte, Hurghada

1996  

Na de duikvakantie van vorig jaar in Sharm el Sheik, gaan we dit jaar opnieuw naar de Rode Zee. Dit keer gaat alles prima en we maken opnieuw prachtige duiken in totaal 15. We zien grote scholen vlindervissen, keizersvissen, murenen en anemoonvissen. Het fotograferen gaat steeds beter de belichting klopt beter. Ik bezit alleen nog een fisheye objectief dus kan alleen groothoekopnamen maken. Dit is meteen het moeilijkste onderdeel bij de onderwaterfotografie omdat je met menglichtopnamen moet werken. In de jaren hierna keren we terug naar Egypte en maken opnieuwe veel duiken in de Rode Zee. Later wordt ook een 105mm macro objectief aangeschaft met een bijbehorende poort.

 

 

     

Egypte, Sharm el Sheik, straat van Tiran

1995  

Zoals in elk lustrumjaar is er ook dit jaar een verenigingsreis bij onze duikvereniging. Deze gaat naar Sharm el Sheik. Er staan duiken op het programma bij Ras Mohamed en de straat van Tiran. Het wordt onze eerste duikbestemming naar tropische wateren. Inmiddels is de drang om mijn andere hobby fotograferen ook onderwater te kunnen uitoefenen al behoorlijk aanwezig. Vlak voor deze vakantie doet zich de gelegenheid voor om een Seacamhuis met bijbehorende domepoort te kopen. Snel bestel ik ook een Seaflash onderwaterflitser die kort voor de vakantie arriveert. De hele set gaat mee op vakantie. In het huis past mijn Nikon F90 camera en ik neem ook voldoende fujifilm mee. We maken prachtige duiken waarbij driftig wordt gefotografeerd. Een paar dagen later op deze vakantie wordt ik echter behoorlijk ziek hetgeen een lelijke domper op deze reis geeft. Later thuis herstel ik in de twee daarop volgende weken snel. De diarolletjes worden ontwikkeld en al blijken veel opnamen niet goed belicht te zijn, zitten er naar mijn smaak in die tijd ook enige mooie resultaten bij. De passie voor de onderwaterfotografie is in ieder geval geboren en na deze vakantie zal ik behalve tijdens opleidingsduiken met de vereniging, nooit meer duiken zonder de camera.

 

 

     

Spanje L'Estartit, Medas eilanden, Sant Feliu

   

Na de leuke duikervaringen van vorig jaar besluiten we dit jaar nogmaals terug te gaan naar Spanje om te duiken bij L'Estartit. Mijn broer en zijn familie zijn daar ook weer op vakantie en opnieuw maken we met elkaar weer leuke duiken. Dit keer ook bij St. Feliu, een duiklocatie met een vreemd geribbelde bodemstructuur, die op canyons lijkt waar je doorheen zwemt. Hier komen ook zonnebaarzen voor die we helaas niet zien tijdens deze duiken. We maken ook weer heel mooie duiken bij de Medas eilanden en bij Punta Montgo. We bezitten inmiddels onze tweede ster en kunnen hierdoor ook voor het eerst samen duiken. Opnieuw kunnen we 22 duiken in ons logboek noteren.

 

 

     

Spanje, L Estartit, Punta Mongo

1994  

Met de kinderen brengen we dit jaar de vakantie door in het Spaanse L'Estartit. We zijn inmiddels in het trotse bezit van onze eerste ster en duiken staan ook zeker op het programma. Mijn broer en zijn vrouw en zoon zijn hier in dezelfde periode op vakantie, zij duiken al wat langer en met hun maken wij leuke duiken bij de Medas eilanden. De wanden zijn mooi begroeid met gorgonen en we zien onze eerste inktvissen en murenen. Bij Carai Bernat zien we scholen adelaarsroggen. Ook maken we een aantal duiken bij Punta Mongo waar je via een rotszandstrandje te water kunt. De duikplaats is een vlak bij de kust gelegen rotsformatie. Nergens wordt het dieper dan 10 meter. We zien porceleinslakken en schooltjes mooie fel blauw gekleurde visjes. We hebben de smaak nu goed te pakken en maken in deze vakantie totaal 22 duiken.

 

 

     

Turkije, Bodrum

1993  

Tijdens deze tweede vakantie in Turkije is er opnieuw de mogelijkheid om kennis te maken met de duiksport. De duikbasis wordt geleid door Britten en het geheel maakt een heel veel betere en betrouwbaarder indruk als die van de eerste duikervaring met de Turkse duikschool in Marmaris. Dit keer gaat ook Inge mee. De instucteurs zijn uitstekend en tijdens de drie duiken die we in deze vakantie met ze maken, worden we intensief begeleid tijdens simpele duiken in een ondiep gedeelte van een heldere baai. Veel meer dan zand en een paar voorbij schietende vissen is er niet te zien maar leuk dat we het vonden. We besloten nu om ons bij thuiskomst meteen aan te melden bij een duikvereniging om verder te gaan met deze leuke sport. Dit gebeurd in het najaar van hetzelfde jaar als wij ons aanmelden bij de Haagse duikvereniging Amphibius.

 

 

     

Turkije, Marmaris

1990  

We zijn met onze kinderen op vakantie in Turkije. Een vakantiebestemming die op dat moment nog niet massaal wordt bezocht. We bezoeken de oude opgravingen van de oude havenstad Efeze en de kalkterassen van Pamukele, die op dat moment nog volledig in tact zijn. Ook snorkelen we bij cleopatra eiland en maken we boottochten langs de mooie kust van Turkije. Tijdens deze vakantie wandelen we 's-avonds op zoek naar restaurantjes voor ons avondeten, langs de boulevard. Verderop passeren we daarbij de haven, waar mooie houten boten liggen. Op één van deze boten worden bootdagtrippen aangeboden om te duiken langs de Turkse kust. Dit is iets wat ik altijd al heb willen doen. In de laatste week van onze vakantie kan ik de verleiding niet langer weerstaan en besluit een dag met deze Turkse duikschool op stap te gaan. De duik zelf is niet echt spectaculair en er is een slechte voorbereiding voor deze allereerste duik. Aan boord worden door een duikinstructeur snel een aantal handsignalen uitgelegd en daarmee hebben we de uitleg dan wel zo'n beetje gehad. Niet erg verstandig dus om zo aan een eerste duik te beginnen, maar na deze eerste ervaring was ik wel meteen verknocht aan deze sport en het plan ontstond om in Nederland toch nog eens een gedegen duikopleiding te gaan volgen.

 
Naar boven